Koken met zoetstoffen: zo doe je dat!

Workshop van sectorfederatie VIWF ruimt misverstanden van de baan

Over suikers in voeding bestaan veel misverstanden, over alternatieve zoetstoffen nog veel meer. Twee jaar geleden begon de VIWF (Vereniging van de Belgische Water- en Frisdrankindustrie) met een campagne om duidelijkheid te scheppen. Na de lancering van het informatieplatform www.zoetstoffen.eu (in 2013), wetenschappelijk gevalideerd door de voorzitters van twee diëtistenverenigingen en Prof. Marie-Louise Scippo (Universiteit Luik), volgt er nu een eerste workshop over zoetstoffen in dagelijkse gerechten.

Bijna dagelijks worden we om de oren geslagen met allerlei onheilsberichten en alarmerende, pseudowetenschappelijke onderzoeken over zowat alle aspecten van onze voeding. De vaak tegenstrijdige berichtgeving of interpretatie voedt de verwarring nog meer, ook omtrent de relatief ‘nieuwe’ zoetstoffen als alternatief voor (toegevoegde) suikers.

De sectorvereniging van waters en frisdranken VIWF vond het dan ook hoog tijd om de puntjes op de i te zetten. Zij deed dat een eerste maal in 2012 met de organisatie van een wetenschappelijk congres, en met een paneldebat in 2013 in het kader van de lancering van het platform www.zoetstoffen.eu, waar de VIWF voor het eerst objectieve informatie verzamelt en toegankelijk maakt.

“Naast de massale desinformatie was het tijd voor accurate informatie, met focus op wetenschappelijke feiten”, zegt David Marquenie, secretaris-generaal van de VIWF. “Maar 70% van de Belgen zegt niet te weten waar ze goede informatie kan vinden over voeding en gezondheid. Daarom verdient dit platform alle bekendheid”, vult prof. Dr. Wim Verbeke van de UGent aan.

Van theorie naar praktijk

Het gaat immers niet alleen om frisdrank. Zoetstoffen zijn ook een heel dankbaar ingrediënt van een evenwichtige dagelijkse voeding. David Marquenie: “Deze workshop is zo’n beetje het vervolg op de ‘theorie’. Nu gaan we samen met foodblogster Marta Majewska en expertdiëtisten in op de praktische rol van zoetstoffen in dagelijkse gerechten.” De workshop wordt begeleid door diëtisten Lut Van Lierde en Nicolas Guggenbühl (Instituut Paul Lambin).

De misverstanden zijn inderdaad hardnekkig, daarom blijven dit soort initiatieven erg nodig”, beaamt Lut Van Lierde. “Zo spreekt de volksmond nog altijd van ‘foute suikers’, terwijl er tientallen zoetstoffen zijn met geen of verwaarloosbare caloriewaarde en die door de EFSA* volkomen veilig werden bevonden. Het gaat erom degene te selecteren die geen bijwerkingen hebben, én het voordeel van een intensieve smaak, waardoor je er maar kleine hoeveelheden van nodig hebt. Voor elk van die zoetstoffen legt de EFSA een ADI** vast. Of die stoffen natuurlijk of artificieel zijn, speelt daarbij geen enkel rol. Het zijn deze stoffen die we onder de loep nemen in de workshop.”

Marta Majewska - foodie en fervent blogster (The Luscious Joys of Princess Misia) over waarom ze zo graag kookt met zoetstoffen: “Ik heb altijd vers en gezond gekookt, en ben actief op zoek gegaan naar alternatieve ingrediënten voor suiker. Eens je leert koken met zoetstoffen, met hun intense smaak en unieke troeven, zie je al vlug de meerwaarde ervan in.”

 

* EFSA: European Food Safety Authority

** ADI: Aanvaardbare Dagelijkse Inname

pdzoetstoffen_nl_1.pdf

PDF - 327 Kb

pdzoetstoffenfr_1.pdf

PDF - 328 Kb